Modele me grep shqiptare

Po peshkonte në një Plazh në Perth të Australisë, Ku ne Grepin e TIJ RA nje peshk gjigand, peshkatari Hasi në shumë vështirësi, që ta nxjerrë nga Uji kapjen që kishte bërë. Vetëm DISA nga gishtat e secilës doré i binden 66-vjeçares Shpresa Krasniqi e paralizuar në të Errësira Trupin. Por Kaq i duhen për të mbajtur në Duar grepat me të cilët punon çentro, mbulesa, bluza e çfarë i Probajmo në mendje. Nëna e pesë fëmijëve është e detyruar të qëndrojë në karrocë prej 26 vjetësh, por NUK i është dorëzuar fatkeqësisë. Nëpër Shqipëri ka Kudo njerëz të heshtur e duarartë që mbajnë gjallë profesione të lashta e të bukura Shqiptare. Këtë Herë Perrine i Report TV, Agim Pipa Shkon në shirokë, ku ka takuar Nazmie jakupin, GRUAN që QEP Kaq bukur me grep. “U bashkuam DISA gra që punonim me grep. Qëndronim bashkë dhe punonim. Kemi krijuar mijëra MODELE Pune artizanale “, thotë Shpresa. AJO thotë se gratë Tani besojnë që me punimet që kanë bërë Mund të hapin një ekpozitë, madje besojnë se përmes pneu Mund të bëhen ndihmë për të tjerë. Duam të ndihmojmë njerëz në nevojë “, thotë AJO për BIRN.

Punën me grep AJO e ka marrë me Vete Kudo që ka shkuar ashtu si shumica e grave Shqiptare që bëjnë pajë, por më 1990 PASI Lindi fëmijën e pestë, një vajzë të cilës IA ka vënë emrin Kushtetua, Shpresa u paralizua. “Jeta është parcelle të papritura. Unë e Kam jetuar vështirë. E internuar në kohën e diktaturës. E paralizuar në kohën e demokracisë. Por, NUK u përkula “, thotë Shpresa. Pas paralizës, Puna me grep Ishte e vetmja me të cilën AJO Mund të ndihmonte Familjen e SAJ. Prej asaj KOHE në 26 vjet AJO ka krijuar, bashkë me shoqet e SAJ PA Fund MODELE. Hysgjokaj, ashtu si pjesa tjetër e Myzeqesë, njihet kryesisht për prodhimet në sera.

Fshati ndodhet në masivin e kodrave, Rreth 20 kilométra nga Lushnja në krahun verior të qytetit. Gratë punojnë përkrah burrave në bujqësi në shumicën e ditës, ndërsa në kohën e lirë DISA prej Tyre punojnë me grep. “Plan Albania” e mbështeti këtë Grup, Duke u ofruar trajnime të ndryshme për punë në bujqësi, ndihmesën e grave në prodhimet bujqësore, marketing dhe menaxhim, por Ndihma më e Madhe, sipas Shpresës, gjatë këtij Projekti u DHA në krijimin grupit të Punës për prodhimet artizanale me grep. . “Kemi shumë punë të bukura. Që nga punimet e thjeshta, çentro, mbulesa tavolinash, karris, jastëkë, Deri dhe të bluza dhe veshje artistike të punuara me doré për fëmijë dhe të rritur, por Tani NUK Kemi Tani mbështetjen e Duhur “, thotë Shpresa. AJO është bërë Tani strumbullari i “organizatës” DHE dhoma e SAJ Vendi ku ATO mblidhen. Koha e tranzicionit ka sjellë shumë çoriditje dhe braktisje të profesioneve të artizanatit, por falë DISA njerëzve, këto punë, JO Vetëm që NUK po vdesin, por po ngjallin interes për tregun dhe për të rinjtë. Shpresa rrëfen se ka gjetur kënaqësi te Kjo punë, diçka që i është mohuar prej sëmundjes dhe prej një jete JO të lehtë. “Kur shikoj një punë doré të përfunduar sipas modelit që Kam menduar. NUK ka kënaqësi më të Madhe “, thotë AJO. 66-vjeçarja ka kaluar një jetë fort të vështirë, që Pak Mund ta mendojnë.

AJO Probajmo nga familja Poda e njohur në Korçë. Familjen dhe até i internuan në baldushk të Tiranës ku jetoi një pjesë të jetës.